Aparate de aer conditionat

Aparate de aer conditionat cu preturi cuprinse intre 240 lei si 12199 lei

Descriere Aparate de aer conditionat

Pe timp de vara, un aparat de aer conditionat iti imbunatateste semnificativ confortul termic. Nu trebuie sa suferi de caldura: locuinta ta poate fi adusa la temperatura ideala pentru tine foarte usor. Trebuie doar sa alegi aparatul de aer conditionat potrivit pentru tine.

Inainte sa iei o decizie, trebuie sa cunosti suprafata camerei in care va fi instalat aparatul. Cu cat aceasta are mai multi metri patrati, cu atat mai multe BTU (unitati termice britanice) trebuie sa aiba aparatul de aer conditionat. Poti alege intre aparate cu 9000 BTU, 12000 BTU, 18000 BTU, 24000 BTU si nu numai.

La temperaturi ridicate, vrei ca atunci cand ajungi acasa sa se faca racoare cat mai repede. Aparatele de aer conditionat cu noua tehnologie Inverter pornesc la capacitate maxima pentru a raci rapid camera, iar apoi o reduc pentru a mentine temperatura, folosind un sistem modular de racire. Acestea au totodata avantajul unor costuri energetice mai mici.

Pentru facturi mici la electricitate, e bine sa alegi o clasa energetica cat mai buna. Aparatele de aer conditionat din acest magazin online pornesc de la clasa A si ajung la clasa A+++. Pe termen scurt, poate conta ca un aparat de aer conditionat este mai ieftin cu mult decat altul; pe termen lung, insa, vei aprecia un aparat care consuma foarte putin. Pe langa aceste caracteristici, ti-ar putea fi util un kit de montaj, care sa ajute la instalarea aparatului.

In plus, aici gasesti aparate de aer conditionat de la branduri cunoscute pentru calitatea produselor lor, mereu la preturi excelente. Beneficiaza de ofertele disponibile si gaseste aparatul de aer conditionat de care ai nevoie.

Este o intrebare cu nuanta subiectiva, dar raspunsul poate depinde de mai multe aspecte:

  • Buget
  • Suprafata de acoperit
  • Garantie
  • Functii
  • Design

Factorii principali in alegerea unui aparat de aer conditionat sunt, de regula, suprafata de racit, consumul (clasa de eficienta energetica) si, desigur, bugetul.

Alte considerente pot fi si functiile pe care le are aparatul. De exemplu, multe din aparatele de aer conditionat din generatiile recente ofera conectivitate WiFi integrata, aceasta functie permitand controlul aparatului de aer conditionat prin internet de oriunde – in acest fel, printr-o simpla comanda din aplicatia instalata pe telefonul mobil te asiguri ca in momentul in care ajungi acasa te asteapta temperatura ideala.

Este recomandat sa curatati filtrele de praf ale unui aparat de aer conditionat cel putin odata pe an. Procedura specifica difera de la model la model si este descrisa in amanunt in manualul de operare al aparatelor, dar la nivel general aceasta presupune deschiderea capacului unitatii interne, indepartarea cu grija a filtrului/filtrelor de praf si curatarea acestora sub jet de apa. Filtrele curatate se lasa sa se usuce si se monteaza la loc.

Anumite modele poseda o functie de auto-curatare, dar curatarea manuala a filtrelor de praf este recomandata chiar si in cazul acestor modele.

Capacitatea aparatelor de aer conditionat este, in general, exprimata in BTU/h (British Thermal Units per ora). Aceasta unitate de masura defineste puterea de racire sau de incalzire a unui aparat de aer conditionat. De asemenea, este de mentionat ca aceasta capacitate difera in functie de modul in care aparatul este utilizat – capacitatea de racire difera fata de cea de incalzire. In acelasi timp, acest lucru se aplica si la clasa de eficienta energetica cat si la consumul de energie electrica, care si ele difera in functie de modul de utilizare al aparatului. Valorile folosite in site, atata timp cat nu este specificat altfel, se refera la capacitatea de racire a aparatelor.

Metoda de calculare a necesarului de BTU/H si, respectiv, a capacitatii aparatului de aer conditionat este masurata in functie de suprafata spatiului si inaltimea acestuia – in modul cel mai simplist – iar pentru un calcul mai exact trebuie luate in calcul si sursele de caldura (numarul de persoane, dispozitivele electronice care degaja caldura: becuri, calculatoare, aparate electrocasnice, etc) cat si alti factori cum ar fi suprafata geamurilor, gradul de izolare termica, orientarea geamurilor si gradul de expunere solara.

O formula de calcul minimala pentru BTU care ia in calcul doar volumul de aer care trebuie racit este:

Suprafata de racit (m²) x inaltimea camerei (m) x 50 x 3,412 = BTU

In formula de mai sus, 50 reprezinta (cu aproximatie) numarul de Watti necesari pentru a raci un metru cub de aer iar 3,412 este echivalentul in BTU al unui Watt.

Folosind formula de mai sus (estimand inaltimea plafonului la 2,5 m) ajungem la urmatoarele suprafete orientative pentru capacitatea de racire a unui aparat de aer conditionat:

Capacitate (BTU/h)

Suprafata (m2)

9000

Pana la 21

12000

21-28

18000

28-42

24000

42-56

Calculul de mai sus este doar orientativ si in niciun caz reprezentativ.

Pentru a simplifica, va puteti orienta folosind valorile de mai jos:

Capacitate (BTU/h)

Suprafata locuinta (m2)

Suprafata spatiu comercial (m2)

9000

18-25

14-22

12000

24-35

20-30

18000

34-45

30-40

22000

44-60

40-50

24000

48-70

40-60

Incepand cu anul 2015, conform normelor europene, pe piata romaneasca nu s-a mai permis decat comercializarea aparatelor de aer conditionat care folsesc tehnologia Inverter.

Tehnologia Inverter presupune functionarea constanta a compresorului, dar la putere variabila, acest lucru fiind reglat de un invertor electric care seteaza viteza motorului din compressor in functie de temperatura din camera. In comparatie, modelele vechi, traditionale, numite si “ON/OFF”, functionau la putere maxima o perioada, apoi se opreau iar ciclul se reprta de fiecare data cand un anumit prag de temperatura se atingea in incapere.

Desi la prima vedere modelele ON/OFF ar parea sa consume mai putin, testele au dovedit ca un aparat de aer conditionat care foloseste tehnologia Inverter consuma cu 20% mai putin, in medie, decat aparatele traditionale. De asemenea, acest mod de functionare “bruscheaza” mai putin componentele interne ale aparatului si duce la cresterea duratei de viata.

Ca un rezumat, tehnologia Inverter aduce urmatoarele beneficii:

  • Consum mai mic de energie electrica
  • Prelungirea duratei de viata ca aparatelor de aer conditionat
  • Reducerea nivelului de zgomot produs de unitatile de aer conditionat (atat cea interna cat si cea externa)
  • Cresterea intervalului de temperatura exterioara la care aparatul de aer conditionat poate functiona ( in medie -15 grade C pentru incalzire si 46 de grade C pentru racire)

Recomandarea noastra este sa instalati un aparat de aer conditionat doar prin intermediul instalatorilor specializati si autorizati de producatori. In caz contrar veti pierde cu siguranta garantia, aceasta fiind asigurata de catre instalator.

Kit-urile de aer conditionat incluse de catre producatori cu unele modele de aparate constau in 3 metri liniari de traseu frigorific: 2 tevi de cupru pentru tur si retur intre unitatea interna si cea externa si un tub de evacuare a condensului. Consolele pe care se monteaza unitatea externa nu sunt incluse.

In mod uzual, prezenta sau absenta kitului de instalare nu influenteaza costul de montaj, acesta incluzand cei 3 metri liniari de traseu frigorific fie ca acestia sunt pusi la dispozitie de catre instalator sau vin impreuna cu aparatul de aer conditionat.

Raspunsul la aceasta intrebare vi-l poate oferi instalatorul care v-a montat aparatul de aer conditionat. Costul este influentat de cantitatea de freon cu care se completeaza si tipul de freon folosit.

De asemenea, in cazul in care trebuie frecvent completat cu freon instalatia de aer conditionat, este recomandat sa solicitati o verificare a traseului frigorific pentru fi sigur ca nu exista scapari de freon.

Acest raspuns depinde de clasa de eficienta energetica a aparatului, capacitatea de racire si modul de functionare (racire/incalzire). De asemenea, acesta variaza in functie de modelul aparatului de aer conditionat.

Puteti gasi aceasta informatie in paginile de produs.

La fel ca la punctul precedent, consumul variaza in functie de model, clasa de eficienta energetica si capacitate.

Daca va referiti la apa care curge pe tubul de evacuare al aparatului de aer conditionat, atunci aceasta rezulta in urma condensului format pe elementele de racire ale unitatii interne. Prezenta acesteia este normala.

Daca va curge apa in casa din unitatea interna, acest lucru poate indica faptul ca tubul de evacuare este obturat sau poate fi cauzata de o eroare de montaj, sau alti factori. In cazul in care sunteti sigur ca tubul de scurgere nu este obturat, recomandam contactarea instalatorului pentru remedierea problemei.