Purificatoare Aer

Purificatoare Aer cu preturi cuprinse intre 61 lei si 4958 lei

Un purificator de aer se ocupa de curatarea, igienizarea si filtrarea aerului din locuinta imbunatatind astfel calitatea acestuia. Purificatoarele de aer sunt extrem de necesare mai ales in zonele cu un grad ridicat de aer poluat, pentru ca factorii poluanti, atat din exterior cat si din interiorul locuintei ne pot afecta sanatatea. Un purificator poate elimina microbii si particulele, printre care se numara si alergenii, polenul sau mucegaiul, astfel incat aerul pe care il respiram sa fie cat se poate de curat. Anumite modele au capacitatea de a retine si mirosurile neplacute, cum ar fi cel de tigara sau mirosul provenit de la animalele de companie. De asemenea, aceste aparate pot preveni si alergiile. Atunci cand iti doresti sa alegi cel mai bun purificator de aer, trebuie sa verifici in primul rand ce fel de noxe poate elimina aparatul.

Pentru a identifica nivelul de poluare din orasul tau, iti recomandam sa consulti World Air Quality Index, care determina calitatea aerului si nivelul de poluare din fiecare zona, prezentand indicele calitatii aerului in timp real. Astfel vei putea determina importanta si rolul unui aparat de purificare a aerului in locuinta ta.

Purificatoarele de aer pot avea 3, 4 sau 5 trepte de viteza cu ajutorul carora poti regla intensitatea de functionare a aparatului. De asemenea, majoritatea aparatelor de purificare au senzori care determina calitatea aerului, astfel incat sa poti regla viteza in functie de densitatea particulelor din aer. La fel de importanta este si functia de ionizare a aerului pe care o putem regasi la anumite modele - aceasta ucide eficient bacteriile contribuind la imbunatatirea calitatii somnului, cresterea capacitatii pulmonare sau cresterea imunitatii impotriva alergiilor. 

Majoritatea purificatoarelor de aer au si optiunea de Timer, in asa fel incat sa poti programa timpul de curatare a aerului in functie de nevoile tale. La nevoie, poti activa si modul Turbo pe care il au anumite purificatoare; aceasta functie permite purificarea a pana la 330 mp de aer doar intr-o ora. In plus, daca iti doresti un mod de functionare cat mai putin zgomotos, ai la dispozitie modul Silentios, pe care iti recomandam sa-l setezi pe timpul noptii.

Purificatorul de aer este format, in principiu, dintr-un ventilator si o serie de filtre - de regula, filtre de carbon si filtre HEPA. Modul de functionare este unul relativ simplu: aparatul absoarbe aerul din incapere prin intermediul ventilatorului, dupa care, cu ajutorul filtrelor, purifica aerul retinand si eliminand noxele, urmand ca la final sa elibereze aerul filtrat si igienizat inapoi in incapere. Acest proces se repeta in continuu, mentinand astfel un mediu curat in permanenta. Important de mentionat este si faptul ca purificatoarele de aer detin trepte de viteza reglabile, astfel incat sa poti seta intensitatea cea mai potrivita pentru tine. De asemenea, este indicat sa eviti deschiderea geamurilor atunci cand aparatul este in functiune, deoarece in felul acesta purificatorul va a avea o cantitate mult mai mare de aer de filtrat, ceea ce va duce la rezultate mai slabe.

Suprafata maxima pe care o poate acoperi fiecare model de purificator de aer este indicat de catre producator in specificatiile produsului, de aceea este foarte important sa verifici acest aspect cu mare atentie. De asemenea, daca acest lucru nu este specificat in mod clar, trebuie sa tii cont de indicele CADR (Clean Air Delivery Rate), care se refera la fluxul de aer filtrat. Cu cat acesta este mai mare, cu atat aparatul de purificare va reusi sa acopere o suprafata mai mare. 

De exemplu, un purificator cu CADR de 500 m3/h poate functiona in parametri optimi pe suprafete de pana la 66 mp. Pe de alta parte, pentru o suprafata sub 40 mp, este suficient un aparat cu o rata de livrare a aerului purificat de 300 m3/h. Recomandarea noastra este sa plasezi purificatorul in camera in care petreci cel mai mult timp si sa te asiguri ca fluxul de aer nu este obstructionat de draperii sau alte obiecte. De mentionat faptul ca, cu cat CADR-ul este mai mic, cu atat purificatorul de aer va fi mai ieftin.

Acest lucru difera de la un model la altul, insa in general, purificatoarele de aer de uz casnic au dimensiuni destul de reduse si compacte, in asa fel incat sa poata fi transportate cu usurinta dintr-un loc in altul. De exemplu, oferta noastra online cuprinde in mare parte purificatoare de aer cu o latime medie de 40 cm, iar din punct de vedere al inaltimii, cele mai comune au o inaltime cuprinsa intre 40 cm si 50 cm, insa poti gasi si purificatoare cu o inaltime de pana la 70 cm.

In general, un purificator de aer poate absoarbe praful, compusii organici volatili (COV), bacteriile sau virusii, alergenii din aer precum polenul, sau mirosurile neplacute, cum ar fi cel de tutun sau mirosul de la animalele de companie.

Certificarea HEPA este unul dintre cele mai importante aspecte de care sa tinem cont atunci cand vrem sa alegem cel mai bun purificator de aer. Aceasta certificare HEPA (High Efficiency Particulate Arrestance) se refera la capacitatea filtrului de particule de a retine cel putin 99.7% dintre particulele de peste 0.03 microni. Iti recomandam sa verifici prezenta acestei certificari, care este de regula mentionata in specificatiile produsului de pe site sau in manualul acestuia.

Consumabilele folosite de purificatoarele de aer sunt filtrele din care sunt formate. Ne referim aici la pre-filtre, filtre de carbune sau filtru HEPA. Frecventa schimbarii sau curatarii filtrelor difera de la un producator la altul. Este important insa sa verifici inca de la inceput ce filtre necesita curatare periodica, daca exista filtre pe care trebuie sa le schimbi in timp si care sunt preturile acestora. Majoritatea aparatelor de purificare a aerului au un indicator automat care te notifica atunci cand filtrul trebuie inlocuit sau curatat. In functie de model, filtrele unui purificator de aer pot necesita curatare sau inlocuire o data la doua saptamani, in timp ce altele necesita inlocuire o data la 3-6 luni.

Nivelul de zgomot al unui purificator de aer variaza in functie de producator, model sau treapta de viteza selectata. Atunci cand sunt selectate treptele de viteza inferioare, nivelul de zgomot poate fi cuprins intre 20 db si 50 db. Pentru treptele maxime, nivelul de zgomot poate ajunge de la 50 db pana la 70 db. In plus, multe aparate de purificare a aerului din acest magazin beneficiaza de moduri inteligente de functionare pentru reducerea zgomotului - acest lucru este mentionat in specificatiile produsului, pe care iti recomandam sa le verifici cu atentie.

Este important sa luam in calcul consumul energetic al unui purificator de aer, avand in vedere ca acesta va sta in priza in permanenta. In principiu, aceste aparate pot consuma intre 25 W si 70 W, insa cele mai noi purificatoare de aer folosesc tehnologii si functii speciale pentru a pastra un nivel optim de eficienta energetica.

Un purificator de aer cu umidificator sau functie de umidificare creste nivelul de umiditate al aerului din incapere, contribuind astfel la mentinerea umiditatii aerului intre 40%-60%, asa cum recomanda specialistii. In acest fel se pot evita problemele respiratorii cauzate de aerul prea uscat. Purificatoarele de aer cu umidificator inclus functioneaza cu ajutorul unui rezervor de apa care trebuie umplut din cand cand. Desi preturile pentru acest tip de purificator sunt ceva mai mari, o calitate mult mai buna a aerului face ca aceasta investitie sa merite cu siguranta.