Eticheta energetica - Badabum.ro

 

Din martie 2021 vor exista noi etichete energetice, si clase de eficienta energetica revizuite, pentru aparatele electrocasnice.

Ce este eticheta energetica?

Eticheta energetica are scopul de a arata clientilor toate datele privind eficienta energetica, pentru a permite o comparatie mai buna in raport cu alte produse.
De-a lungul timpului, electrocasnicele au devenit mai eficiente din punct de vedere al costurilor si al consumului energetic.

Ce se modifica la eticheta energetica?

Dupa cum se poate vedea din imaginea alaturata, cea mai semnificativa schimbare la noile Etichete energetice (imaginea din dreapta) este eliminarea claselor plus de eficienta energetica, de exemplu A+++. In viitor, clasificarea se va face de la A la G. De asemenea, se vor folosi noi metode pentru masurarea consumului de energie si pentru determinarea clasei etichetei. In plus, vei putea sa extragi informatii suplimentare despre produs in mod direct prin intermediul unui cod QR afisat pe eticheta energetica. Codul QR te redirectioneaza catre o baza de date administrata de UE din 01.03.2021. Aici poti vizualiza si descarca fisele tehnice pentru toate aparatele care necesita noua eticheta energetica. Accesul la baza de date se poate face si prin Internet.

Dupa cum se poate observa din grafic, echivalenta vechilor clase energetice cu cele noi nu este una directa, noua clasa energetica a unui produs fiind influentata in mod direct de consumul efectiv si nu neaparat de vechea clasa energetica. Astfel, produsele care aveau clasa A+++ de consum vor avea putea echivalenta in clasele B si C din noua clasificare, clasa A++ va acoperi clasele C, D si E iar clasa A+ va avea echivalent in clasele E si F.

Noua clasificare este creata din perspectiva evolutiei tehnologiei eficiente din punct de vedere consum, astfel, in acest moment, nu exista produse pe piata care sa se incadreze in noua clasa A de eficienta energetica.

 

De ce se adopta noua eticheta energetica?

Noua eticheta energetica, introdusa incepand cu 2020, va evalua performanta energetica pe o scala mult mai larga de produse, simplificand comparatiile intre acestea. De asemenea, va seta noi standarde in optimizarea consumului de energie, va aduce economii suplimentare pentru consumatori si va contribui la indeplinirea angajamentelor fata de protectia mediului.

Prezentare generala a noilor etichete energetice

Masini de spalat rufe

Una dintre schimbarile majore ale etichetei energetice pentru masinile de spalat rufe este modificarea programului de testare la care se refera toate valorile etichetelor. De exemplu, consumul de energie va fi bazat pe 100 de cicluri de spalare. Noul program "Eco 40-60" este adecvat pentru curatarea tesaturilor murdare obisnuite din bumbac, panza sau fibre mixte care pot fi spalate la 40°C sau 60°C, pe baza simbolului de ingrijire. Tesaturile indicate pot fi combinate in acest ciclu de spalare. Programul "Eco 40-60" este cel mai eficient program din combinatia "consum de energie si apa".

Legenda:

 1. Cod QR
 2. Clasa de eficienta energetica**
 3. Consum ponderat de energie** in kWh/100 cicluri de functionare (in programul Eco 40-60)
 4. Capacitate de incarcare maxima
 5. Durata programului "Eco 40-60"
 6. Consum ponderat de apa** in litri/ciclu de functionare (in programul Eco 40-60)
 7. Clasa de eficienta la centrifugare**
 8. Nivel de zgomot in timpul ciclului de centrifugare exprimat in dB(A) re 1 PW si clasa de zgomot**

* Eco 40-60 Pentru a obtine eficienta energetica optima, acest program are o temperatura optima de spalare definita. Aceasta temperatura nu poate fi schimbata de catre client. Temperatura reala de spalare este specificata in manualul de utilizare si poate devia de la temperatura de spalare selectata din motive de economisire a energiei, in functie de incarcare. Performanta de spalare respecta cerintele legale.
** Valorile se aplica la incarcari pe sfert, pe jumatate sau totale.

Masini de spalat rufe cu uscator

Eticheta energetica actuala pentru masinile de spalat rufe cu uscator nu a fost revizuita de cand a fost prezentata initial, in 1996, motiv pentru care inca arata scara initiala de la A la G. Deoarece masinile de spalat rufe cu uscator sunt utilizate mai frecvent doar pentru spalare, eticheta este separata in doua parti. Partea stanga a etichetei specifica valorile ciclului de functionare complet "spalare si uscare". Partea dreapta a etichetei afiseaza doar valorile pentru ciclul de spalare. Valorile care vor fi specificate pe aceasta eticheta doar pentru ciclul de spalare reflecta modificarile informatilor obligatorii pentru noua eticheta a masinilor de spalat rufe.

Legenda:

 1. Cod QR
 2. Clasa de eficienta energetica* (ciclu de functionare complet)
 3. Clasa de eficienta energetica* (ciclu de spalare)
 4. Consum ponderat de energie* in kWh/100 cicluri (ciclu de functionare complet**)
 5. Consum ponderat de energie* in kWh/100 cicluri (ciclu de spalare)
 6. Capacitate de incarcare maxima (ciclu de functionare complet**)
 7. Capacitate de incarcare maxima (ciclu de spalare)
 8. Consum ponderat de apa* in litri/ciclu de functionare (ciclu de functionare complet**)
 9. Consum ponderat de apa* in litri/ciclu de functionare (ciclu de spalare)
 10. Durata programului (ciclu de functionare complet)
 11. Durata programului "Eco 40-60"
 12. Clasa de eficienta la centrifugare*
 13. Nivel de zgomot in timpul ciclului de centrifugare exprimat in dB(A) re 1 PW si clasa de zgomot

* Valorile se aplica la spalarea unei incarcari pe sfert, pe jumatate sau totale. In timpul spalarii si uscarii a jumatate de incarcare sau a unei incarcari complete.
** Spalare si uscare

Masini de spalat vase

Clasa de eficienta electrica pentru masinile de spalat vase continua sa se bazeze pe programul "Eco". Cu toate acestea, standardul de testare a fost schimbat. De exemplu, se vor folosi cani, oale si ustensile de plastic pentru a determina performantele de curatare si uscare pentru a reflecta mai bine comportamentul efectiv in timpul utilizarii. Un element nou este specificarea duratei programului Eco. Acest program este ecologic, ideal pentru vase murdare obisnuite si este cel mai eficient program din combinatia "consum de energie si apa". Ca si in cazul masinilor de spalat rufe si al masinilor de spalat rufe cu uscator, consumul de energie va fi bazat pe 100 de cicluri de spalare.

Legenda:

 1. Cod QR
 2. Clasa de eficienta energetica
 3. Consum de energie in kWh/100 de cicluri de functionare (in programul Eco)
 4. Numar standard de tacamuri normale pentru programul Eco
 5. Consum de apa in litri/ciclu de functionare (in programul Eco)
 6. Durata programului "Eco"
 7. Nivel de zgomot exprimat in dB(A) re 1 PW si clasa de zgomot

Frigidere si congelatoare

Procesul de determinare a clasei energetice este acum mai cuprinzator. Ia in calcul tipul aparatului, principiul de functionare, temperatura camerei si numarul si dimensiunile compartimentelor de depozitare. Restul elementelor de pe noua eticheta energetica raman practic aceleasi. Consumul de energie continua sa fie specificat in kWh drept consum anual ("annum"). Eticheta ofera, de asemenea, informatii despre volumul total al tuturor compartimentelor frigiderului si congelatorului, daca este cazul, si despre zgomot si clasa de zgomot.

Legenda:

 1. Cod QR
 2. Clasa de eficienta energetica
 3. Consum de energie in kWh/an (masurat in noile conditii standard)
 4. Volumul total al tuturor compartimentelor congelatorului
 5. Volumul total al tuturor compartimentelor frigiderului
 6. Nivel de zgomot exprimat in dB(A) re 1 PW si clasa de zgomot

Vitrine frigorifice pentru vin

Ca si in cazul celorlalte etichete, scara claselor de eficienta energetica se schimba si pentru eticheta vitrinelor frigorifice de vinuri. Mai mult, prezinta de asemenea si un cod QR si clasele de emisii de zgomot. Ca si mai inainte, inca sunt afisate consumul anual de energie si numarul de sticle standard de vin care pot fi depozitate.

Legenda:

 1. Cod QR
 2. Clasa de eficienta energetica
 3. Consum de energie in kWh/an (masurat in noile conditii standard)
 4. Numarul de sticle standard de vin care pot fi depozitate
 5. Nivel de zgomot exprimat in dB(A) re 1 PW si clasa de zgomot

Tranzitia de la eticheta veche la cea noua

Incepand cu noiembrie 2020, produsele noi vor fi insotite de doua etichete energetice: o eticheta cu actuala clasificare energetica si una cu noua clasificare de la A la G, care va intra in vigoare in martie 2021. Astfel, este posibil sa primesti acasa un produs care le contine pe amandoua. Noua eticheta energetica cu cod QR va deveni aplicabila incepand cu 1 martie 2021 si poate fi ignorata pana la acea data.

Important de retinut: Eficienta energetica a produsului achizitionat nu se schimba. Ceea ce se modifica este clasificarea, adica litera de pe eticheta, nu eficienta energetica.

 • Distribuie pe:
Ultima actualizare: 08.11.2021