Noutati

Noutati cu preturi cuprinse intre 0 lei si 0 lei

Nu a fost gasit niciun produs

Este o intrebare cu nuanta subiectiva, dar raspunsul poate depinde de mai multe aspecte:

  • Buget
  • Suprafata de acoperit
  • Garantie
  • Functii
  • Design

Factorii principali in alegerea unui aparat de aer conditionat sunt, de regula, suprafata de racit, consumul (clasa de eficienta energetica) si, desigur, bugetul.

Alte considerente pot fi si functiile pe care le are aparatul. De exemplu, multe din aparatele de aer conditionat din generatiile recente ofera conectivitate WiFi integrata, aceasta functie permitand controlul aparatului de aer conditionat prin internet de oriunde – in acest fel, printr-o simpla comanda din aplicatia instalata pe telefonul mobil te asiguri ca in momentul in care ajungi acasa te asteapta temperatura ideala.

Este recomandat sa curatati filtrele de praf ale unui aparat de aer conditionat cel putin odata pe an. Procedura specifica difera de la model la model si este descrisa in amanunt in manualul de operare al aparatelor, dar la nivel general aceasta presupune deschiderea capacului unitatii interne, indepartarea cu grija a filtrului/filtrelor de praf si curatarea acestora sub jet de apa. Filtrele curatate se lasa sa se usuce si se monteaza la loc.

Anumite modele poseda o functie de auto-curatare, dar curatarea manuala a filtrelor de praf este recomandata chiar si in cazul acestor modele.

Capacitatea aparatelor de aer conditionat este, in general, exprimata in BTU/h (British Thermal Units per ora). Aceasta unitate de masura defineste puterea de racire sau de incalzire a unui aparat de aer conditionat. De asemenea, este de mentionat ca aceasta capacitate difera in functie de modul in care aparatul este utilizat – capacitatea de racire difera fata de cea de incalzire. In acelasi timp, acest lucru se aplica si la clasa de eficienta energetica cat si la consumul de energie electrica, care si ele difera in functie de modul de utilizare al aparatului. Valorile folosite in site, atata timp cat nu este specificat altfel, se refera la capacitatea de racire a aparatelor.

Metoda de calculare a necesarului de BTU/H si, respectiv, a capacitatii aparatului de aer conditionat este masurata in functie de suprafata spatiului si inaltimea acestuia – in modul cel mai simplist – iar pentru un calcul mai exact trebuie luate in calcul si sursele de caldura (numarul de persoane, dispozitivele electronice care degaja caldura: becuri, calculatoare, aparate electrocasnice, etc) cat si alti factori cum ar fi suprafata geamurilor, gradul de izolare termica, orientarea geamurilor si gradul de expunere solara.

O formula de calcul minimala pentru BTU care ia in calcul doar volumul de aer care trebuie racit este:

Suprafata de racit (m²) x inaltimea camerei (m) x 50 x 3,412 = BTU

In formula de mai sus, 50 reprezinta (cu aproximatie) numarul de Watti necesari pentru a raci un metru cub de aer iar 3,412 este echivalentul in BTU al unui Watt.

Folosind formula de mai sus (estimand inaltimea plafonului la 2,5 m) ajungem la urmatoarele suprafete orientative pentru capacitatea de racire a unui aparat de aer conditionat:

Capacitate (BTU/h)

Suprafata (m2)

9000

Pana la 21

12000

21-28

18000

28-42

24000

42-56

Calculul de mai sus este doar orientativ si in niciun caz reprezentativ.

Pentru a simplifica, va puteti orienta folosind valorile de mai jos:

Capacitate (BTU/h)

Suprafata locuinta (m2)

Suprafata spatiu comercial (m2)

9000

18-25

14-22

12000

24-35

20-30

18000

34-45

30-40

22000

44-60

40-50

24000

48-70

40-60

Incepand cu anul 2015, conform normelor europene, pe piata romaneasca nu s-a mai permis decat comercializarea aparatelor de aer conditionat care folsesc tehnologia Inverter.

Tehnologia Inverter presupune functionarea constanta a compresorului, dar la putere variabila, acest lucru fiind reglat de un invertor electric care seteaza viteza motorului din compressor in functie de temperatura din camera. In comparatie, modelele vechi, traditionale, numite si “ON/OFF”, functionau la putere maxima o perioada, apoi se opreau iar ciclul se reprta de fiecare data cand un anumit prag de temperatura se atingea in incapere.

Desi la prima vedere modelele ON/OFF ar parea sa consume mai putin, testele au dovedit ca un aparat de aer conditionat care foloseste tehnologia Inverter consuma cu 20% mai putin, in medie, decat aparatele traditionale. De asemenea, acest mod de functionare “bruscheaza” mai putin componentele interne ale aparatului si duce la cresterea duratei de viata.

Ca un rezumat, tehnologia Inverter aduce urmatoarele beneficii:

  • Consum mai mic de energie electrica
  • Prelungirea duratei de viata ca aparatelor de aer conditionat
  • Reducerea nivelului de zgomot produs de unitatile de aer conditionat (atat cea interna cat si cea externa)
  • Cresterea intervalului de temperatura exterioara la care aparatul de aer conditionat poate functiona ( in medie -15 grade C pentru incalzire si 46 de grade C pentru racire)

Recomandarea noastra este sa instalati un aparat de aer conditionat doar prin intermediul instalatorilor specializati si autorizati de producatori. In caz contrar veti pierde cu siguranta garantia, aceasta fiind asigurata de catre instalator.

Kit-urile de aer conditionat incluse de catre producatori cu unele modele de aparate constau in 3 metri liniari de traseu frigorific: 2 tevi de cupru pentru tur si retur intre unitatea interna si cea externa si un tub de evacuare a condensului. Consolele pe care se monteaza unitatea externa nu sunt incluse.

In mod uzual, prezenta sau absenta kitului de instalare nu influenteaza costul de montaj, acesta incluzand cei 3 metri liniari de traseu frigorific fie ca acestia sunt pusi la dispozitie de catre instalator sau vin impreuna cu aparatul de aer conditionat.

Raspunsul la aceasta intrebare vi-l poate oferi instalatorul care v-a montat aparatul de aer conditionat. Costul este influentat de cantitatea de freon cu care se completeaza si tipul de freon folosit.

De asemenea, in cazul in care trebuie frecvent completat cu freon instalatia de aer conditionat, este recomandat sa solicitati o verificare a traseului frigorific pentru fi sigur ca nu exista scapari de freon.

Acest raspuns depinde de clasa de eficienta energetica a aparatului, capacitatea de racire si modul de functionare (racire/incalzire). De asemenea, acesta variaza in functie de modelul aparatului de aer conditionat.

Puteti gasi aceasta informatie in paginile de produs.

La fel ca la punctul precedent, consumul variaza in functie de model, clasa de eficienta energetica si capacitate.

Daca va referiti la apa care curge pe tubul de evacuare al aparatului de aer conditionat, atunci aceasta rezulta in urma condensului format pe elementele de racire ale unitatii interne. Prezenta acesteia este normala.

Daca va curge apa in casa din unitatea interna, acest lucru poate indica faptul ca tubul de evacuare este obturat sau poate fi cauzata de o eroare de montaj, sau alti factori. In cazul in care sunteti sigur ca tubul de scurgere nu este obturat, recomandam contactarea instalatorului pentru remedierea problemei.

Masinile de gheata sunt mai mult decat necesare mai ales in zilele toride de vara, la petreceri sau la mesele in familie sau cu prietenii. Aceste dispozitive se incarca periodic cu apa si produc cuburi de gheata la un anumit interval de timp. Astfel, te poti bucura de bauturi reci simplu si rapid, avand mereu cuburile de gheata la indemana, fara sa mai fii nevoit sa pierzi timp umpland tavite sau pungi cu apa. Aparatele de gheata sunt probabil cel mai rapid si eficient mod de a te bucura de cuburi de gheata la discretie, mai ales atunci cand ai parte de musafiri, insa nu ai bauturi pastrate la rece. In plus, o masina de facut gheata poate fi depozitata cu usurinta oriunde si nu ocupa foarte mult spatiu, mai ales cele de uz casnic.

Pe langa masinile de gheata profesionale sau semi-profesionale care se regasesc de regula in restaurante, hoteluri sau alte tipuri de afaceri, pe badabum.ro ai la dispozitie si aparate de gheata pentru uz casnic. Cele din urma sunt, de regula, mult mai ieftine, dar si cu o capacitate de productie mult mai redusa. O masina de gheata profesionala necesita racordare la o sursa de apa, tocmai pentru ca acestea produc o cantitate mult mai mare de gheata. In schimb, in cazul aparatelor de gheata de uz rezidential, nu este necesara bransarea la nicio sursa de apa, acestea avand propriul rezervor de apa care trebuie reincarcat. Trebuie doar sa te asiguri ca ai acces la o priza de curent electric si apa curata din belsug.

Atunci cand ne dorim sa alegem o masina de gheata buna, sunt cateva criterii dupa care ne ghidam: capacitatea de productie, tipul de aparat (profesional sau de uz casnic), viteza cu care poate produce gheata, dimensiunile, capacitatea rezervorului daca e cazul sau diverse functii speciale. In ceea ce priveste cantitatea de gheata pe care o masina de gheata o poate produce, aceasta poate fi mai mare sau mai mica in functie de tipul de aparat. 

Daca un aparat de facut gheata de uz rezidential poate produce intre 8 si 15 kg de gheata zilnic, o masina de gheata profesionala poate produce pana la 100 kg de gheata pe zi. Durata unui ciclu de productie poate fi cuprinsa intre 6 si 11 minute in cazul masinilor de gheata de uz casnic de pe badabum.ro. Capacitatea rezervorului de apa este, in medie, de 2 L, insa poti alege in functie de cantitatea de gheata de care crezi ca vei avea nevoie. Iar daca vorbim despre capacitatea recipientului pentru cuburi de gheata, daca nu ai nevoie de o cantitate mare de gheata, un aparat cu o capacitate de 600g sau 800g poate fi mai mult decat suficient.

Masinile de gheata de pe badabum.ro se bucura de o multime de functii speciale menite sa faca utilizarea cat se poate de usoara si intuitiva. De exemplu, la anumite aparate de gheata de pe site-ul badabum.ro vei regasi functii precum: posibilitatea de selectare a dimensiunii cuburilor de gheata, semnal audio pentru recipientul de gheata plin, fereastra de vizualizare sau indicator de comunicare luminos atunci cand rezervorul de apa este gol.

Un purificator de aer se ocupa de curatarea, igienizarea si filtrarea aerului din locuinta imbunatatind astfel calitatea acestuia. Purificatoarele de aer sunt extrem de necesare mai ales in zonele cu un grad ridicat de aer poluat, pentru ca factorii poluanti, atat din exterior cat si din interiorul locuintei ne pot afecta sanatatea. Un purificator poate elimina microbii si particulele, printre care se numara si alergenii, polenul sau mucegaiul, astfel incat aerul pe care il respiram sa fie cat se poate de curat. Anumite modele au capacitatea de a retine si mirosurile neplacute, cum ar fi cel de tigara sau mirosul provenit de la animalele de companie. De asemenea, aceste aparate pot preveni si alergiile. Atunci cand iti doresti sa alegi cel mai bun purificator de aer, trebuie sa verifici in primul rand ce fel de noxe poate elimina aparatul.

Pentru a identifica nivelul de poluare din orasul tau, iti recomandam sa consulti World Air Quality Index, care determina calitatea aerului si nivelul de poluare din fiecare zona, prezentand indicele calitatii aerului in timp real. Astfel vei putea determina importanta si rolul unui aparat de purificare a aerului in locuinta ta.

Purificatoarele de aer pot avea 3, 4 sau 5 trepte de viteza cu ajutorul carora poti regla intensitatea de functionare a aparatului. De asemenea, majoritatea aparatelor de purificare au senzori care determina calitatea aerului, astfel incat sa poti regla viteza in functie de densitatea particulelor din aer. La fel de importanta este si functia de ionizare a aerului pe care o putem regasi la anumite modele - aceasta ucide eficient bacteriile contribuind la imbunatatirea calitatii somnului, cresterea capacitatii pulmonare sau cresterea imunitatii impotriva alergiilor. 

Majoritatea purificatoarelor de aer au si optiunea de Timer, in asa fel incat sa poti programa timpul de curatare a aerului in functie de nevoile tale. La nevoie, poti activa si modul Turbo pe care il au anumite purificatoare; aceasta functie permite purificarea a pana la 330 mp de aer doar intr-o ora. In plus, daca iti doresti un mod de functionare cat mai putin zgomotos, ai la dispozitie modul Silentios, pe care iti recomandam sa-l setezi pe timpul noptii.

Purificatorul de aer este format, in principiu, dintr-un ventilator si o serie de filtre - de regula, filtre de carbon si filtre HEPA. Modul de functionare este unul relativ simplu: aparatul absoarbe aerul din incapere prin intermediul ventilatorului, dupa care, cu ajutorul filtrelor, purifica aerul retinand si eliminand noxele, urmand ca la final sa elibereze aerul filtrat si igienizat inapoi in incapere. Acest proces se repeta in continuu, mentinand astfel un mediu curat in permanenta. Important de mentionat este si faptul ca purificatoarele de aer detin trepte de viteza reglabile, astfel incat sa poti seta intensitatea cea mai potrivita pentru tine. De asemenea, este indicat sa eviti deschiderea geamurilor atunci cand aparatul este in functiune, deoarece in felul acesta purificatorul va a avea o cantitate mult mai mare de aer de filtrat, ceea ce va duce la rezultate mai slabe.

Suprafata maxima pe care o poate acoperi fiecare model de purificator de aer este indicat de catre producator in specificatiile produsului, de aceea este foarte important sa verifici acest aspect cu mare atentie. De asemenea, daca acest lucru nu este specificat in mod clar, trebuie sa tii cont de indicele CADR (Clean Air Delivery Rate), care se refera la fluxul de aer filtrat. Cu cat acesta este mai mare, cu atat aparatul de purificare va reusi sa acopere o suprafata mai mare. 

De exemplu, un purificator cu CADR de 500 m3/h poate functiona in parametri optimi pe suprafete de pana la 66 mp. Pe de alta parte, pentru o suprafata sub 40 mp, este suficient un aparat cu o rata de livrare a aerului purificat de 300 m3/h. Recomandarea noastra este sa plasezi purificatorul in camera in care petreci cel mai mult timp si sa te asiguri ca fluxul de aer nu este obstructionat de draperii sau alte obiecte. De mentionat faptul ca, cu cat CADR-ul este mai mic, cu atat purificatorul de aer va fi mai ieftin.

Acest lucru difera de la un model la altul, insa in general, purificatoarele de aer de uz casnic au dimensiuni destul de reduse si compacte, in asa fel incat sa poata fi transportate cu usurinta dintr-un loc in altul. De exemplu, oferta noastra online cuprinde in mare parte purificatoare de aer cu o latime medie de 40 cm, iar din punct de vedere al inaltimii, cele mai comune au o inaltime cuprinsa intre 40 cm si 50 cm, insa poti gasi si purificatoare cu o inaltime de pana la 70 cm.

In general, un purificator de aer poate absoarbe praful, compusii organici volatili (COV), bacteriile sau virusii, alergenii din aer precum polenul, sau mirosurile neplacute, cum ar fi cel de tutun sau mirosul de la animalele de companie.

Certificarea HEPA este unul dintre cele mai importante aspecte de care sa tinem cont atunci cand vrem sa alegem cel mai bun purificator de aer. Aceasta certificare HEPA (High Efficiency Particulate Arrestance) se refera la capacitatea filtrului de particule de a retine cel putin 99.7% dintre particulele de peste 0.03 microni. Iti recomandam sa verifici prezenta acestei certificari, care este de regula mentionata in specificatiile produsului de pe site sau in manualul acestuia.

Consumabilele folosite de purificatoarele de aer sunt filtrele din care sunt formate. Ne referim aici la pre-filtre, filtre de carbune sau filtru HEPA. Frecventa schimbarii sau curatarii filtrelor difera de la un producator la altul. Este important insa sa verifici inca de la inceput ce filtre necesita curatare periodica, daca exista filtre pe care trebuie sa le schimbi in timp si care sunt preturile acestora. Majoritatea aparatelor de purificare a aerului au un indicator automat care te notifica atunci cand filtrul trebuie inlocuit sau curatat. In functie de model, filtrele unui purificator de aer pot necesita curatare sau inlocuire o data la doua saptamani, in timp ce altele necesita inlocuire o data la 3-6 luni.

Nivelul de zgomot al unui purificator de aer variaza in functie de producator, model sau treapta de viteza selectata. Atunci cand sunt selectate treptele de viteza inferioare, nivelul de zgomot poate fi cuprins intre 20 db si 50 db. Pentru treptele maxime, nivelul de zgomot poate ajunge de la 50 db pana la 70 db. In plus, multe aparate de purificare a aerului din acest magazin beneficiaza de moduri inteligente de functionare pentru reducerea zgomotului - acest lucru este mentionat in specificatiile produsului, pe care iti recomandam sa le verifici cu atentie.

Este important sa luam in calcul consumul energetic al unui purificator de aer, avand in vedere ca acesta va sta in priza in permanenta. In principiu, aceste aparate pot consuma intre 25 W si 70 W, insa cele mai noi purificatoare de aer folosesc tehnologii si functii speciale pentru a pastra un nivel optim de eficienta energetica.

Un purificator de aer cu umidificator sau functie de umidificare creste nivelul de umiditate al aerului din incapere, contribuind astfel la mentinerea umiditatii aerului intre 40%-60%, asa cum recomanda specialistii. In acest fel se pot evita problemele respiratorii cauzate de aerul prea uscat. Purificatoarele de aer cu umidificator inclus functioneaza cu ajutorul unui rezervor de apa care trebuie umplut din cand cand. Desi preturile pentru acest tip de purificator sunt ceva mai mari, o calitate mult mai buna a aerului face ca aceasta investitie sa merite cu siguranta.